вівторок, 2 грудня 2008 р.

тРіст економіки Китаю уповільнюється


Ріст китайської економіки у третьому кварталі 2008 року знову сповільнився. З початку року темпи росту падають кожного кварталу.

За даними Національного бюро статистики Китайської Народної Республіки, з липня по вересень економіка зросла на 9%, тоді як за попередні три місяці ріст становив 10,1%.

За перший квартал 2008 року китайська економіка додала 10,4%, а за дев'ять місяців 2007 року ріст становив 12,2%.

За словами представника статистичного бюро Лі Сяочао, вплив світової фінансової кризи виявився набагато сильнішим, ніж передбачав уряд.

«Ріст світової економіки помітно знизився. У світовому економічному кліматі з'явилося більше невизначених і мінливих факторів, — сказав Лі Сяочао. — Всі ці фактори почали негативно впливати на економіку Китаю».

Більш того, на думку представника китайської служби статистики, поки ніщо не свідчить про те, що економіка почала відновлювати свої темпи.

Найгірше ще попереду?

При цьому експерти відзначають, що такі показники, як ціни на сталь і обсяги продажу житлової нерухомості, вже зараз вказують на те, що китайську економіку в найближчому майбутньому можуть чекати набагато більш суворі випробування.

Китайські виробники оголосили про різке зниження кількості експортних замовлень.

Нещодавно влада оголосила, що в країні припинили роботу половина виробників іграшок.

Ціна акцій на шанхайській біржі за останні тижні значно знизилася, відбувся обвал і на ринку нерухомості.

Кореспондент Бі-бі-сі в Шанхаї Квентін Соммервіл розповідає, що незважаючи на всі зусилля уряду, середній клас у Китаї відчуває наслідки світової фінансової кризи.

Споживачі витрачають усе менше грошей, уважаючи, що важкі часи ще попереду. Особливо помітно впав продаж автомобілів.

Антикризові заходи

Щоб впоратися з виникаючими в економіці проблемами, уряд КНР запровадив ряд тимчасових заходів, що включають зниження податків і збільшення інвестицій в інфраструктуру.

Китайський центробанк останнім часом уже двічі знижував ключову дисконтну ставку й скоротив обсяг своїх обов'язкових резервів.

Очікується, що до кінця року дисконтна ставка буде знижена ще раз.

Джерело: Бі-бі-сі та http://www.epochtimes.com.ua/articles/view/4/12022.html

Немає коментарів: