вівторок, 10 лютого 2009 р.

Аналіз статті "БІОТЕХНОЛОГІЇ — ШАНС ЧИ ВИБІР?"

http://www.dt.ua/3000/3100/36760/
Дана стаття виглядає досить тенденційно.
Представлена тільки одна позиція на захист ГМО. Звичайно, якщо охопити весь спектр публікацій на цю тему, то цей матеріал дещо балансує інформацію з критикою на адресу ГМО. Але в межах однієї статті проблема представлена однобічно.
Для авторки використання біотехнології є не боротьбою з природою, а її наслідування. Вона виправдовує впровадження ГМО зниженням генофонду Землі та погіршенням екології, ігноруючи той факт, що самі ГМО можуть зруйнувати природний ланцюг живлення та біосферу взагалі. Авторка підсумовує, що впровадження у практику ГМО — єдина поки що альтернатива традиційному веденню сільського господарства.
На мій погляд, в статті навіть є підміна понять. Авторка виправдовує зміну генотипу рослин і тварин, наводячи, як приклад, одомашнення тварин та вирощування рослин.
В статті використані коментарі науковців, які працюють в установах, що, скоріше за все отримують гранти на розробку новітніх напрямків біотехнології. Звісно, ці експерти змущені нейтралізувати негативне інформаційне поле навколо їхніх розробок і напрямку їх діяльності взагалі.
В статті фактично відсутня дискусія, чи варто використовувати ГМО, а йдеться про те, як нормативно регулювати це. Але, для певного балансу авторка в підсумку зазначає: Протистояти цій потенційній загрозі можна лише знанням, високим технологічним рівнем науки й розвитком суспільства.

1 коментар:

Olga Batiuk сказав...

Добре. Також можна було проаналізувати статтю з точки зору інформативності, доступності викладення матеріалу та легкості сприйняття читачами.